Diálogos de Cocina biltzarra berrasmatzen da

0
PRUEBA

Mugaritzek, Euro-Toquesek eta Basque Culinary Centerrek bultzatutako bi urtez behingo biltzarrak elkarrizketa-gune sustagarriak irekiko ditu martxoaren 15etik 26ra, beti egin duen moduan, modu birtualean eta dohainik egiteko berrasmatutako hitzordu batean.

Gaur hasi da Diálogos de Cocina nazioarteko kongresuaren zortzigarren edizioa, «Txertaketa-jardunaldi birtuala» izenburupean, eta mundu osoko jatetxeak itxi behar izan zituztenetik urtebete bete denean, sormen, berrikuntza, irreberentzia, sentsibilitate, zentzu kritiko eta kemenaren dosi on bat txertatuko du gastronomiaren sektorean, aurre egin beharreko erronkei aurre egin diezaien.

Bi astez, hainbat diziplinatako profesionalek elkartruke sutsuak egingo dituzte eta hausnarketarako eszenatoki berriak eraikiko dituzte. Hitzaldi, eztabaida, elkarrizketa eta tailerren bidez, beren onena partekatuko dute, koilarakada suspertzaileak. Mugarik gabeko topaketa batean egingo dute, eta bertaratzen direnek, gainera, zeregin aktiboa izango dute hainbat jardueratan.

Eusko Jaurlaritzako Nekazaritza, Arrantza eta Elikagaien Politikako sailburuorde Bittor Orozek ongietorria eman die kongresu birtual honetan parte hartu duten guztiei, eta gogora ekarri du euskal gastronomiak hainbat hamarkada daramatzala leku pribilegiatuan kokatzea lortu zuela, sukaldarien gaitasun berritzaileari eta sormenari esker, ahaztu gabe lehen sektorearen aldetik beti izan duten dedikazioa eta lankidetza, funtsezkoa dena jarri baitu eskura: produktu berezia eta kalitatezkoa.

«Izarren distiraren gainetik, Euskadi lurralde inspiratzailea da gaur egun, elikaduraren balio-kateko agente guztien gaitasun eraldatzaileari eta elkarlanerako espirituari esker, eta hor jarraitzen dugu lanean» – gehitu du Orozek.

2021ean, Sukaldeko solasaldietara, estatuan eta nazioan garrantzia duten hainbat pertsona bertaratuko dira, hala nola, Niño de Elche disziplina anitzeko abeslaria, Ara Malikian bibolin jolea, Marije Vogelzang diseinatzaile holandarra, Juan Luis Arsuaga paleoantropologoa, Malena Martínez ikertzailea, hartziduran adituak diren Arielle Johnson eta David Zilber, edo Cristina Reni, garai batean Food For Soul-en sustatzailea, Botturarekin batera, eta orain Nazio Batuen Nazioarteko Merkataritza Zentroko Ekintzarako Aliantzetako kidea.

Horiekin batera chef hauek egongo dira, besteak beste: Dabiz Muñoz (DiverXO), Daniela Soto-Innes, Alice Waters (Chez Panisse), José Andrés (World Central Kitchen), Dan Barber (Blue Hill), Andoni Luis Aduriz (Mugaritz), Solange Muris (Manzanilla), María Solivellas (Ca Na Toneta), Jennifer Rodríguez (Mestizo), Michel Bras (Le Suquet), Carlos García (Alto), Gastón Acurio (Astrid & Gastón) edo Francis Paniego (El Portal de Echaurren).

Diálogos de Cocina

Sukaldeko solasaldiak nazioarteko kongresu bat da, eta 2007az geroztik eta bi urtez behin, diziplina anitzeko zubiak eraiki ditu gastronomiaren inguruan. Euro Toques sukaldarien nazioarteko erakundeak (18 herrialdeetako 3.500 sukaldari baino gehiago biltzen ditu) eta Basque Culinary Centerrek bultzatutako behatokia da. Bertan, mundu osoko aditu ospetsuenak biltzen dira, tirabirarik gabeko giro lasaian, eta hausnarketarako gune bat sortzen dute, non sinergia sortzaileak eraikitzen diren.

Diálogos de Cocina, HAZI eta Eusko Jaurlaritzaren Ekonomiaren Garapen, Jasangarritasun eta Ingurumen Sailaren, Gipuzkoako Foru Aldundiaren Turismo Sailaren, Donostiako Udalaren laguntza dauka.

Programa osoa