Turismo, Merkataritza eta Kontsumoko sailburu Javier Hurtadok XXVIII Sagardo Berriaren Eguna 2021aren irekieran parte hartu du. Sagardo berria, sagardotegietarako ezarritako protokoloa eta sagardoaren kulturarekin lotutako aisialdiko jarduerak aurkezteko aukera izan da.
Hurtadok azaldu duenez, turismo bonua, akordio aitzindaria, aldundiekin eta udalekin elkarlanean diseinatutako jarduera da, ostalaritzan eta turismoetan kontsumoa sustatzeko. Une honetan, izena emateko epea zabalik dago enpresei atxikitzeko, hil honen 26ra arte. Apirilaren 13tik abenduaren 31ra arte, azken publikoak erosi ahal izango ditu bonuak, eta jatetxeetan, tabernetan, sagardotegietan, hoteletan, turismo-enpresetan eta beste batzuetan erabili ahal izango dira. 460.000 bonu baino gehiago izango dira eta 14 milioi euroko inpaktu ekonomikoa izango dute.
Sailburuak, bere hitzaldian, gogorarazi du pandemia iritsi arte euskal turismoaren sektorea etengabe hazten ari zela. Lehen aldiz, 2019ko turismoaren kontu satelitean, 5.000 milioi euroko gastu turistikoa lortu zen, eta% 6,4ko partaidetza Euskadiko BPGan. Gipuzkoaren kasuan,% 8 errekorreko zifretan.
Egoerak indartu egiten du sektorearen zeregina, Euskadi turismo-lehiakortasunaren eta -jasangarritasunaren erreferentea izan dadin. Hurtado sailburuarentzat, gure turismo-sektorea, pandemia amaitzen denean, berrikuntzan lider gisa izan zuen aurreko egoeratik eratorritako sendotasunekin abiatuko da. Eta lehiakortasuna bezalako alderdiekin, eta gure patuak askotariko eskaintza, bikaintasunaren enogastronomia eta deskubritu beharreko esperientzien aukera zabala dituela.
Sailaren hurrengo kanpainetan sustatuko diren esperientzien artean sagardoaren eta sagardotegien mundua daude. Ildo horretan, Sailaren asmoa da pandemiaren aurretik Euskadiko sagardo-elkarteekin elkarlanean egindako sagardomapa berreskuratzea eta protagonismoa ematea. Sagardoaren eta sagardotegien munduko lehen mapa tematikoa da eta bisitariei zuzenduta dago.
Sailburuak sagardotegietako bisitariei sagardoaren denboraldiaz zentzuz gozatzeko eskatu die. Eta osasun-neurriak zorrotz bete ditzatela. Hurtadok esan duenez, bertako bisitariak esperientzia gastronomikoaz eta kulturalaz gozatzeko unea da. Jarduera horrek, gainera, tokiko garapenari laguntzen dio, onura ekonomikoak ingurune hurbilenera, lurraldera eta hartzen duten eskualdeetara itzultzen baitira.