Javier Hurtado Turismo, Merkataritza eta Kontsumoko sailburua elkarrizketatu dute Cope Euskadin. Eragindako sektoreentzako sustapenerako eta laguntzetarako zure saila hartzen ari den neurriei buruz galdetuta, sailburuak gogorarazi du beharrezkoa dela egoera aldakorraren arabera kudeatzea. «Neurri gogorrak ditugu, gainerako herrialdeetan hartzen ari direnarekin bat datozenak. Pandemiaren une honetako gakoa neurriak betetzea da »
Turismo-bonoa
Hurtadok azpimarratu duenez, Euskal Turismoa suspertzeko bonu programa berri bat jarri dute martxan. «Euskadi Turismo Bonuaren irteera atzeratu egin genuen, mugikortasunaren mugak direla eta, eta, beraz, epea 2021eko apirilaren 13tik abenduaren 31ra luzatzea erabaki genuen. Orain da garaia akordio aitzindari hau martxan jartzeko, aldundiekin, hiru hiriburuetako udalekin eta Eudelekin batera «.
Euskadi Turismo Bonuak 481.789 bonu jarriko ditu zirkulazioan, eta asteartetik 2021eko abenduaren 31ra arte erabili ahal izango dira jatetxeetan, ostalaritzan eta turismo-enpresetan, gutxienez 14 milioi euroko eragin ekonomikoarekin.
Euskaditurismobono.eus webgunearen bidez, atxikitako enpresa eta establezimenduak kontsulta daitezke, 2.000 baino gehiago. Ez da beharrezkoa aldez aurretik erostea; aitzitik, aukeratzen dituzten eta programari atxikita dauden establezimenduetan eskatu beharko dira. Atxikitako establezimendu eta enpresa guztiak ikusgai egongo dira kontsumitzaileentzat www.euskaditurismobono.eus webgunean.
Hurtado sailburuak emandako laguntzen portzentaje oso altuetan gaudela adierazten duten datuak eman ditu,% 96 inguru ostalaritzan. Horretarako, errazago izapidetu dira eta gehienbat hartzaileengana iritsi dira. «Baina administrazio guztiok jarraitu behar dugu laguntzen ahaleginarekin.»
Gastronomia
Hurtado zoriondu egin da Donostian gastronomiari Soleak emateak izan duen arrakastagatik. Pandemiaz egindako lehen presentziazko ekintzetako bat izan da, eta, horretarako, antigenoen testaren bidezko kontrol-neurriak indartu zaizkie bertaratutako guztiei. Beste behin ere, Euskadi mundu osoan garrantzi handiena duen enogastromikoak destinoetako bat dela aitortu da. Hurtadok amaitzeko esan duenez, gastronomia «nortasunaren ezaugarri bat da, eta pozgarria da horrelako ekitaldiak berriro antolatzea, Euskadi gastronomia lehen mailako helmuga enoturistiko gisa hartuta».