Prentsaurrekoa egin da Gipuzkoako Ostalaritza Elkartearen egoitzan I. Gipuzkoako Pintxo, Banderilla eta Miniaturazko Sukaldaritza txapelketa ezagutarera emateko helburuarekin.
Prentsaurrekoan Bittor Oroz, Eusko Jaurlaritzako Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Politikako sailburuordea eta Landa, Itsasertz eta Elikagaien Garapeneko HAZI Fundazioko lehendakaria; Iker Goiria, Gipuzkoako Foru Aldundiko Turismoko zuzendari nagusia; Haika Aizpurua, Gipuzkoako Ostalaritza Elkarteko Zuzendaritza Batzordeko kidea; Juan Manuel Garmendia, Donostiako Pintxo Institutuko idazkaria; eta Pepe Dioni, Gipuzkoako Barman Elkarteko lehendakariak hartu dute hitza.
Oroz sailburuordeak Donostiako Pintxoaren Institutuak eta Gipuzkoako Barman Elkarteak egindako lana nabarmendu du. Gainera, Gipuzkoako Ostalaritza Elkartearekin batera egindako lana ere azpimarratu nahi izan du, beti izan baita lehen mailako aliatua proiektu estrategikoak bultzatzeko. “Benetako produktuak bilatzen ditugu, lurralde baten, kultura baten isla diren produktuak, hau da, pintxoa. Beraz, babestu eta bultzatu beharreko elementua da”.
Ekitaldian, Aizpuruak aurrekarietan jarri du “Pintxo”-aren egungo egoera, eta gogorarazi du Lonely Planet argitaletxeak 2018an Donostiatik “pintxotan ibiltzea” aukeratu zuela munduko esperientzia turistiko-gastronomiko onena bezala. “Aintzatespen hori iritsi da pintxoaren mundua eraldatze-prozesu garrantzitsu bat jasaten ari den une batean, gure pintxo-barrak estali beharra dela eta. Honek, zuzenean, produktu honen erosketan eragin zuzen izango du, eta establezimendu askoren negozio-eredua berrikustea eskatuko du, eskaripeko edo sukaldeko pintxoari protagonismo handiagoa emanez”.
Kontsumo-eredu horrek balio erantsi handiagoa izango du, eta aldaketak eskatuko ditu sektorean. Horrez gain, sormenaren, produktuaren kalitatearen, langileen prestakuntzaren eta sukaldaritzak “unean” inplizituki dituen elementu bereizgarrien komunikazioaren aldeko apustua egingo du. Horrekin batera, Gipuzkoa osoko pintxo-tabernen eskaintzaren ezaugarri izan den espiritu lehiakor osasuntsua berreskuratu beharko da.
Era berean, lurraldeko eskualde guztietan miniaturazko sukaldaritzaren eskaintza eta lehiakortasuna hobetzeko, Txapelketak Pintxoaren kultura sustatu nahi du, dekalogo honetan oinarrituz:
1. Pintxoa goi mailako sukaldaritza da, miniaturan.
2. Artisau-lanak egin behar dira establezimenduko sukaldean, eta langile kualifikatuak behar dira, ohiko jakintzari jarraituz.
3. Bere sormen eta abangoardiagatik nabarmendu behar da pintxoa.
4. Establezimenduaren nortasuna eta identitatea baloratzea.
5. Pintxoak, beroak zein hotzak, momentuan prestatu behar dira.
6. Pintxoak produktu freskoaren aldeko apustua egin behar du, hurbileko eta denboraldiko produktua.
7. Pintxoak zerbitzatzeko zerbitzuak garbitasuna, ordena, elikagaien segurtasuna, arreta adeitsua eta errespetuzkoa, eta zerbitzu arina eta aditua bermatu behar ditu.
8. Pintxoak kalitate-prezio erlazio egokia eta koherentea eskaini behar du.
9. Establezimenduak pintxoaren ibilbidea eta barrako kontsumoa bultzatu behar ditu. Zerbitzua hobe da amaieran kobratzea.
10. Pintxoa gure nortasunaren parte da, eta hainbat hamarkadatako tradizioa gordetzen duen altxor txiki bat da.
Txapelketa hau Gipuzkoako Barman Elkarteak 2018ra arte antolatzen zuen pintxo-txapelketaren lekuko izan da. Beraz, oraingo honetan antolakuntzan haien laguntza izan nahi izan dugu.
Txapelketa
Txapelketan parte hartzea librea da Gipuzkoako edozein establezimendurentzat, baldin eta taberna badu eta urtean zehar pintxoen eskaintza jarraitua badu.
Bi kategoria ezarri dira txapelketan parte hartzeko:
– Pintxoa edo banderilla: gehienez ere 3 € salduko dira.
– Miniaturazko sukaldaritza: salmentaren gehienezko prezioa 5 € izango da.
Halaber, parte-hartzaileek edozein kategoriatan parte hartzen badute ere, Euskadiko produktuen tratamendurik onenaren saria jasotzeko aukera izango dute, HAZI Fundazioaren babesarekin.
Txapelketaren faseak:
– Hautagaitzak aurkezteko epea irailaren 20ra arte egongo da zabalik.
– Ondoren, semifinalistak aurrez hautatzeko fasea hasiko da, urriaren 30era arte. Orduan, epaimahaiak mystery shopper formatuan parte hartzen duten establezimenduak bisitatuko ditu eta kategoria bakoitzean finalerdietara zein 22 establezimendu pasa behar diren aukeratuko du.
– Finalaurrekoan, kategoria bakoitzean, eskualde guztiak agertu beharko dira, Donostiako 7 establezimendu eta gainerako eskualdeetako 3. Finalerdiak azaroaren 16an eta azaroaren 17an izango dira, Gipuzkoako Ostalaritzaren egoitzan.
– Abenduaren 15ean izango da finala, Maria Cristina hotelean, eta 10 establezimendu izango dira kategoria bakoitzean. Irabazleek 1.200 euroko merkatu-balioa duten esperientzia enogastronomiko bana jasoko dute.
Izena on line eman beharko da, horretarako prestatutako web orriaren bidez (www.campeonatopintxosgipuzkoa.eus), izena emateko fitxa bete eta hautagai pintxoaren argazkia eta errezeta aurkeztu.