Ordiziako Gaztaren VI. Kongresua egin da. Ordiziako Gaztaren Kofradiak antolatu du topaketa hau, gure herrialdeko ekonomian, gastronomian, naturaren kontserbazioan eta biodibertsitatearen hobekuntzan artzaintzaren jarduera ezagutarazteko helburuarekin.
Eusko Jaurlaritzako Nekazaritzako, Arrantzako eta Elikagai Politikako sailburuorde Bittor Orozek kongresua inauguratu du, azken urteetan gertatutako aldaketek nekazaritzan eta abeltzaintzan ere nola eragin duten hausnartuz, eta nola horrek behartzen du ardi-sektorearen egitura birdefinitzera, bai lehen mailako ustiategien antolaketari dagokionez, bai «balio erantsiko» produktu eraldatuei dagokienez, kontsumitzaileei egokitutako eskaintzari dagokionez, emakume gehiago egoteari dagokionez edo emakume gehiago egoteari dagokionez.
«Eusko Jaurlaritzatik legegintzaldi honetan markatu ditugun helburuetako bat ekoizleen sektorearen lehiakortasuna eta elikagaien katean duen zeregina indartzea da, helburu garbi batekin, etorkizuna duen nekazaritza sektorea bermatuko duen belaunaldi erreleboa ahalbidetzekoa«, gaineratu du Oroz sailburuordeak.
Biltzarrean zehar hiru hitzaldi eman dira, lehenengoa Mantxako ardia eta artzaintza buruzkoa, Javier González Nuñez Albaceteko SAT Rodanoble de La Roda enpresako jabekidearen eskutik.
Bigarren hitzaldia, Gaztaren fintzeari buruzkoa izan da, Jose Luis Martin-en eskutik, merkaturatzearen erronkak eta joera berriak azalduz.
Eta hirugarrena Gotzon Elizburu, Eroski Taldeko Merkataritza Erosketa eta Aliantza zuzendari ohiaren eskutik “Kontsumitzailearengana iritsi, eta gustura utzi” izenburupean.
Amaitzeko, mahai-inguru bat izan da, eta bertan, artzainak orain duela hamarkada batzuk baino hobeto edo okerrago bizi diren eztabaidatu da, baita Gorbeiako mendietan artzaintzak dituen arazo larriei buruz ere. Mahai-ingurua Felix Ajuria Idiazabal JDko presidenteak eta Jakoba Errekondo, agronomo eta idazleak moderatu dute.