Osasun Sailak, Osasun Publikoaren eta Adikzioen Zuzendaritzaren bitartez, histaminagatiko intoxikazioarekin (eskonbroidosia) bateragarriak diren sintomak dituzten haurren kasuak identifikatu ditu Gipuzkoako 10 herritan eta Bizkaiko 2 herritan, 20 ikastetxetan. Hogeita hamar bat pertsonari eragin die sintoma arinak erakutsiz, hala nola azkura, narritadura edo eztarriko mina. Horietako bat bakarrik artatu behar izan dute osasun-zentroan.
Osasun Publikoaren eta Adikzioen Zuzendaritzaren hipotesi nagusia da ondorio horiek lotuta egon daitezkeela sukalde zentral batek eragindako zentro guztietara banatutako otorduan kontsumitutako tomatedun atunetik datorren histaminagatiko intoxikazio arinarekin.
Osasun Saileko Osasun Publikoaren eta Adikzioen Zuzendaritzak beharrezko kontrol-neurriak hartu ditu kontsumitzaileen elikadura-segurtasuna bermatzeko. Foku posiblea identifikatu da, elikagaien trazabilitatearen azterketa egiten ari da eta eragindako ikastetxeei informazioa eman zaie.
Une honetan, Osasun Publikoko Sailak zabalik du ikerketa, bildutako laginen analisien emaitzen zain, elikagaien intoxikazioaren kausa zehazteko.
Histamina berez gorputzak sortzen duen amina bat da, eta erreakzio alergikoetan aska daiteke. Histaminaz kutsatutako elikagaien bidez ere jan daiteke, eta kontzentrazio handietan erreakzioak eragin daitezke pertsona sentikorretan. Intoxikazio ohikoenak haragia eta, batez ere, arraina kontsumitzetik datoz, tenperatura desegokietan edo gaizki manipulatuta kontserbatu baitira.
Osasun Sailak eta Osakidetzak egoeraren bilakaeraren berri emango dute, neurri berriak hartu behar izanez gero.