Zailak diren arren, produktuarekin eta lurraldearekin konprometitutako sektore batentzat ez dira horregatik ilusio gutxiago sortzen dutenak. Bizkaiko sagardoa prest dago botila gardenetan edo pitxerretan kontsumitzeko, eta sagardogileek ahalegina egiten dute, seriotasunez, sagardotegietako segurtasuna bermatzen duten protokoloetara egokitzeko.
Bizkaiko sagardo denboraldia inauguratuta dago eta enbaxadore izardun batekin egiten du. Dimako Garena jatetxeko sukaldaria, Julen Baz, Michelin izar berria da Bizkaian, eta maila handiko ordezkaria urtebetean; izan ere, sektore horretatik adierazi dutenez, kontsumitzaileen inplikazioa behar dute bertako sagardoa dastatzeko. Pandemia gorabehera, kalitatezko produktu bat lortzeko lanean jarraitzen dugu. Baina bezeroaren konfiantzarik gabe ez du ezertarako balio inbertitutako denbora eta ahalegin guztiak. Jose Antonio Zamalloa Bizkaiako Sagardoko presidenteak azaldu duenez, kontsumitzailearen babesa eta konfiantza inoiz baino beharrezkoagoak dira.
Zamalloak berak Sagardo Laguna eman dio Julen Bazi, eta, horrela, Bizkaiko sagardoaren enbaxadore berria izango da aurtengo denboraldian. Sukaldariak Michelin izar bat jaso berri du Garenako sutegien aurrean egindako proposamen gastronomikoagatik, eta eskerrak eman dizkie sagardogileei izendapen horrengatik, eta aitortu du Bizkaiko sagardoaren enbaxadorea izatea ohorea eta pribilegioa dela. «Urte zailak igarotzen ari gara eta guztion artean lagundu behar dugu. Niretzat oso garrantzitsua da horrelako une batean sagardoaren Bizkaiko sektorearekin egotea. Nire babes osoa dute, badakitelako nolako ahalegina egiten duten kalitate handiko produktua mantentzeko».
Egia esan, Bizkaia ez da sagardo-sasoirik gabe geratzen aurten, sagardo naturalaren zortzi ekoizle eta egileen ahaleginari eta ilusioari esker; izan ere, pandemiari atxikitako zailtasunak gorabehera, urte osoan lanean jarraitzen dute, urtarrilean kalitatean behera ez egiteaz gain, kontsumitzaile fidel gehiago irabazten jarraitzeko eboluzionatzen jarraitzen duen produktu bat eskaintzeko.
Bizkaiko sagardoaren ezaugarriak
Sagardoa 100.000 litrora iritsi da aurten kupeletara. Oro har, aurten sagardo arinagoak dira, alkohol-graduazio baxuagoarekin eta ezaugarri aromatiko interesgarriekin. «Erabilitako sagar motaren arabera, bakoitzak bere nortasuna duen sagardoa lortuko dugu«, zehaztu du lehendakariak.
Protokolo bidezko tradizio segurua
Bizkaiak marka bakarra du, ezberdina, lurraldeko egileen lanaren emaitza, baina sendo egiten du aurrera eta hazi egiten da, Euskal Sagardoa Jatorri Deituraren garapenean lagunduz. Sagardotegi denboraldia berezia da sagardogileentzat ere, sagardo berria jendeari azaltzeko balio duelako. Aukera paregabea da upeltegia, sagardogileen lana eta sagardoa orokorrean ezagutzera emateko. Urtebete igaro da denboraldia egoera ezegonkorrean hasi genuenetik. Orduz geroztik, sektoreak hainbat arau eta egoerari egin behar izan die aurre, eta espazio seguruak, erakargarriak eta erosoak sortzen saiatu da. Sagardotegi denboraldiaren erakusle nagusia Sagardo Berria dastatzea da, bazkari eder baten inguruan.
Kanpaina berria kontsumitzeko prest dago, eta, horretarako, sektorea espazio seguruak sortzen ahalegintzen da. Euskal Sagardoa Saileko idazkari Unai Agirrek denboraldiaren aurkezpenean zehaztu zuenez, urtarrilaren 28ra arte, Eusko Jaurlaritzaren Dekretua indarrean dagoen bitartean, sagardogileek eramango dute mahaira sagardo berria, pitxerretan edo botila gardenetan eta dagokien etiketa eta
informazioarekin. – Egonaldian zehar, bezeroa kupelara altxatu ahal izango da pitxerra edo botila betetzeko, baina sagardogileak gainbegiratuta. Etiketa bakoitzean kupelaren zenbakia egongo da, bezeroak une bakoitzean zein sagardo ari den dastatzen jakin dezan. «Bizkaian, sagardo denboraldia lasaitasun osoz eta bezeroarentzako konfiantzaz garatu ahal izateko eskatzen zaizkigun neurri guztiak hartuko ditugu«, gaineratu zuen Jose Antonio Zamalloa Bizkaiko Sagardoaren presidenteak.
Prezioak %10 eta%20 artean igotzea
Azken bi urteak ez dira errazak izan, baina sagardoaren sektoreak egungo eta etorkizuneko erronkei aurre egiteko konpromisoa hartu du. Horren adibide da sagardogile guztiek 2021ean Euskal Sagardoa Jatorri Deituraren esparruan elkarrekin egin duten Plan Estrategikoa, lehen sektorea, tokiko sagarren ekoizpena eta ekonomia zirkularra aktibatzeko helburuarekin. Etorkizun hori bermatzeko, ezinbestekoa da sagardoaren eta sagardotegien errentagarritasuna lantzea. Horretarako, sagardoak % 10 eta % 20 arteko igoera izango du aurten. Sagardoaren ekoizpenak tokiko ekonomia sustatzen du, lanpostuak eta aberastasuna sortzen ditu. Baina produktu hau bideragarria izan dadin, bidezko prezioa behar du. «Oro har, prezioak igo egin dira, eta produktua errentagarria izaten jarraitzeko produktuaren prezioa igo egin behar da, mantentzeko«, ondorioztatu du Zamalloak.