Javier Hurtado sailburuak baliabide turistikoak bisitatu ditu Goierrin

0

Javier Hurtado Eusko Jaurlaritzako Turismo, Merkataritza eta Kontsumo sailburua Goierrin izan da gaur. Idiazabal Gaztaren Interpretazio Zentroan izan zen, eta ibilbide gastronomikoek jasangarritasun turistikoaren estrategiaren garapenean duten garrantzia nabarmendu zuen.

Idiazabal Gaztaren Interpretazio Zentrora egindako bisitan, Hurtado sailburuak Idiazabal gaztaren tradizioa eta kalitatea gertutik ezagutzeko aukera izan zuen. Testuinguru horretan, ibilbide gastronomikoak eskaintza turistikoa dibertsifikatzeko eta tradizio turistiko txikiagoko eremuak sustatzeko funtsezko osagai gisa duten garrantzia nabarmendu zuen, horrela bisitarien egonaldia desestazionalizatzen eta luzatzen lagunduz.

Sailburuak azpimarratu zuen ibilbide gastronomikoak Euskadiren ondare gastronomiko eta kulturalaren balioa nabarmentzeko eta lurralde-kohesioa sustatzeko bideak direla. Ibilbide horiek askotariko planak eta baliabideen aberastasuna eskaintzeaz gain, Euskadiren indargune turistikoak ere balioesten dituzte: baliabide naturalak, turismo aktiboa eta gastronomia ospetsua.

Idiazabal Gaztaren Ibilbideak hiri-, landatar- eta natura-eremuak hartzen ditu, eta eskualdeko sukaldaritza-produktu esanguratsuenetako batean jartzen du arreta. Ibilbidean zehar, Ordiziako merkatua, Idiazabal herria, Segurako Erdi Aroko herria, Legazpiko Mirandaola burdinola, Arantzazuko Santutegia, San Adriango tunela (Gizateriaren Munduko Ondarea) eta Aralar eta Aizkorriko artzainen txabolak aurkituko ditugu.

Turismo, Merkataritza eta Kontsumo Sailak konpromisoa hartu du mendi-ibiliak, zikloturismoa eta naturako turismoa garatzeko eta sustatzeko, pandemiaren ondoren are gehiago nabarmendu baita horien potentziala. GR 38 (ardoaren eta arrainaren ibilbidea), Inaziotar Bidea, Donejakue Bidea eta GR 283 (Idiazabal gaztaren ibilbidea) bidezidorrek Euskadiko mendi-ibiliak eta turismo jasangarria sustatzen dituzte.

Era berean, Eusko Jaurlaritzako Turismo, Merkataritza eta Kontsumo sailburu Javier Hurtadok «El mundo pintado de 4 sabores» izeneko erakusketa bisitatu zuen. Erakusketa Ezkioko (Gipuzkoa) Igartubeiti Baserri Museo ospetsuan dago. Basquetourrek antolatu du erakusketa, Euskadi Gastronomikaren bitartez, eta euskal kultura gastronomikoaren balioak eta berezitasuna nabarmentzea eta nazioarteko erreferente gisa duen posizioa nabarmentzea du helburu.

Erakusketa abendura arte egongo da museoan, hainbat herritan zehar ibilbide ibiltari bat hasi aurretik, eta euskal sukaldaritzaren lau saltsa ikonikoak ditu ardatz: saltsa gorria, saltsa berdea, saltsa zuria eta saltsa beltza. Saltsa horiek dira erakusketaren ardatz nagusia, eta haien garrantzi historikoa, eragin handiko pertsonaiak eta horien jatorri diren zibilizazioak jorratzen dituzte. Gainera, euskal gastronomiak beste kultura batzuei egiten dizkien ekarpenak aztertzen dira, eta errezeta tradizionalak eta euskal sukaldaritza «berriaren» errezetak aurkezten dira, Euskadiko sukaldaritza-paisaia aberatsaren barruan.

Javier Hurtado sailburuak erakusketa honek euskal tradizio gastronomiko aberatsa sustatzeko duen garrantzia azpimarratu zuen eta Eusko Jaurlaritzak eskualdean turismo kulturala eta gastronomikoa sustatzeko duen konpromisoa azpimarratu zuen.

Bisita Zerainen amaitu da, eta sailburua pozik agertu da herriak hirugarren postua lortu duelako Espainiako Landa Hiriburutzaren aukeraketan. «Aitorpen hori lekuko komunitatearen bizitasunaren eta erakargarritasunaren testigantza adierazgarria da, bai eta bertako biztanleek bertako kultura- eta natura-ondarea zaintzeko eta sustatzeko egiten duten ardurarena ere. Zerainek, bere historia aberatsarekin eta bere ingurune ikusgarriarekin, bere merezitako lekua irabazi du mapan