Nerea Melgosak “DOT” euskal kooperatibaren kudeaketa berritzaile gaztea aitortu du bere hamargarren urteurrenean

0
PRUEBA
  • Berrikuntzan eta ekintzailetzan nazioarteko erreferentzia duten gazteak
  • «Hamar urteko grina»: esperientzia gastronomiko originala Olabeagako kaietan

Nerea Melgosa, Eusko Jaurlaritzako Berdintasun, Justizia eta Gizarte Politiketako sailburua, DOT kooperatibaren hamargarren urteurrenaren ospakizunetan izan da gaur arratsaldeko lehen orduan. Bilboko Olabeagako kaien siloan egindako ekitaldian, Iñigo Blanco enpresari eta gizarte berritzaileak «Javi Rivero eta Gorka Rico x DOT» sukaldaritzaren esperientzia aurkeztu du.

 Iñigo Blanco DOT Koop. El. enpresaren sortzaileetako eta negozio-garatzaileetako bat da, «intrapreneurship» era eta berrikuntza-diseinura zuzendutako nazioarteko berrikuntza-enpresa. Eroski, AXA, Iberdrola, Fagor, Philips Design, Iberdrola, Suez Water-Aguas de Barcelona, Pernod Ricard eta Orbea enpresentzako zerbitzuen berrikuntzari buruzko hainbat proiektutan parte hartu du, berrikuntza sozialeko kontzeptuak eta pertsonengan oinarritutako produktuak diseinatuz.

 Javi Riverok eta Gorka Ricok, Basque Culinary Center´ren trebatutako chef euskaldun gazteek, taberna bat ireki zuten 2018ko erdialdean Tolosan. Duela hilabete batzuk, sukaldari hauek proiektu berri bat jarri zuten martxan «AMA» izeneko espazio handiago batean, euskal eskaintza «super tradizionaleko» bazkari etxea 12 metro karratuko hasierako lokalera bideratzen zuten bitartean. «Sukaldari Errebelazio» gisa aitortuak izan ziren, eta Dabiz Muñoz, Ricard Camarena edo Rodrigo de la Calle bezalako sukaldariek jaso dute saria, garai hartan talentu gazteak zirenak eta gaur egun gastronomiaren erreferente direnak.

 Javi Riveroren eta Gorka Ricoren proiektua zalantzarik gabeko joera erakusten duen negozio-eredu baten parekoa da: «kasualitatez» mozorrotutako goi-sukaldaritza, lokal txiki batean abiarazten dena; sei langileko plantilla – sukaldean eta salan –, 30 urte besterik ez dituena; ordutegi malgua, taldea fidelizatzeko eta bezeroen eskaerara egokitzeko, «egunero sortzen eta hiltzen den karta, tokiko hornitzaileetatik iritsitako produktuen arabera, zeinekin AMAko jabeek konfiantzazko harremana izan baitzuten».

 Bestalde, Iñigo Blanco team-coach-a da MTAn, Mondragon Team Academyn (Mondragon Unibertsitatea, Negozio Eskola), eta bertan zuzentzen eta garatzen du LEINN (Entrepreneurial Leadership and Innovation), «Entrepreneurship» -ari buruzko Europako lizentziatura bakarra, baita MINNen (International Ex, ive Master program on Intrapreneurship and Open Innovation) ere. MTAko nazioartekotze-taldeko kide da, eta Indian, Txinan eta Estatu Batuetan lan egin du askotan.