Euskadiko nekazaritzako elikagaien industria bere produktuak erakusten ari da Alimentaria azokan

0

Eusko Jaurlaritza buru duen Euskadiko nekazaritzako elikagaien eta edarien Industriaren ordezkaritza zabala Bartzelonara joan da, hain zuzen ere Alimentaria aste honetan sektoreko hortako nazioarteko merkatu garrantzitsuenen elikaduraren azken joeren eta Elikagaien merkatuen topagune bihurtu da.

Euskadiko Nekazaritzako Elikagaien Industriarako azoken egutegian hitzordu garrantzitsua da Alimentaria, Euskadiko ordezkaritza handiena duen ekitaldietako bat baita. Edizio honetan 34 dira parte hartzen duten nekazaritzako elikagaien enpresak; horietatik 27 Eusko Jaurlaritzaren Euskadi Basque Country standean daude bilduta, eta beste zazpik Expoconserren erakusten dituzte beren produktuak.

Gaur goizean, Bittor Oroz Eusko Jaurlaritzako Nekazaritza, Arrantza eta Elikagai Politikako sailburuordeak eta Raul Pérez Iratxeta Elikagaien Kalitate eta Industriako zuzendariak Alimentariara bertaratutako euskal enpresei lagundu diete, azoka hau erabat finkatuta baitago eta nazioartekotze-maila gero eta altuagoa baitu.

Azokak 3.200 enpresa baino gehiago ditu, horietatik % 29 atzerritarrak, 54 herrialde ordezkatuak (horien artean, orain arte ekitaldi honetan ikusi ez diren herrialdeak, hala nola Turkia, Txina eta Hong Kong, Polonia, Portugal, Frantzia, Belgika, Alemania, Herbehereak eta Argentina), 180 milioi euro inguruko inpaktu ekonomikoa aurreikusten da, zazpi pabiloi eta 100.000 metro koadroko erakusketa-azalera.

Gainera, aurten, euskal enpresek elikagaietan duten presentziari ikusgarritasun handiagoa emate aldera, bi jarduera-saio antolatu dira Basque Txokoa gunean, influencer-ekin eta prentsa gastronomikoarekin. Bi jarduera horietan, Euskadiko gastronomiara hurbildu nahi izan da, Basque Wine-ko (Euskadin egindako ardo, sagardo eta garagardo artisauen sustapen-marka) Arabako Errioxako ardoen, sagardoen eta txakolinen aukeraketa baten bidez.

Asteartean, atzo, produktu paregabeak eta esklusiboak dastatu ziren kontserba naturalekin, hala nola Kantauri Iparraldeko Hegaluzearen kokotea, landare-pateen barietatea, Txangurro donostiar erara gutiziatua eta sepia tintaz egindako pintxoa; hori guztia Arabako Errioxako ardoarekin, Euskadiko sagardoarekin eta Txakolinarekin batera.

Gaur, kontserba naturalez egindako dastaketa izan da, hala nola, Kantauriko Atunaren enborra, mota askotako kroketak, hegaluzearen hanburgesa eta Bean to Bar txokolate barietatea.

Enpresek aurkeztutako berrikuntzak

Añanako gatzak: «Iturburuko gatz likidoa»

Haraneko iturburuetatik modu naturalean sortzen den urre likidoa, hilabeteetan putzuetan biltegiratzen dena bere kontzentrazio optimora iritsi arte. Plateren zaporea indartzeko eta osasunerako mesedegarri sodio gutxiago dutelako. Gatz likidoa elikagaien gainean hauts bihurtzen da.

Delicass: ahate azpizuna duten hanburgesak

Delicass enpresak ahatetik eratorritako artisau-produktuak hazi, eraldatu eta merkaturatzen ditu, eta ahate-azpizuna duten hanburgesak merkaturatzen ditu. Hanburgesak, ahate-azpizun kantitate handia, zentzumen-kalitate handia, zapore goxoa eta ehundura mamitsua dutelako nabarmentzen dira. Bi unitateko pack batean hoztuta aurkezten dira, 20 eguneko iraungipenarekin eta bermatzen duen 4Sin-eko zigiluarekin (Glutenik gabe, esnerik gabe, arrautzarik gabe eta laktosarik gabe).

La Cocina de Senén: Patata-tortilla

Gourmet patata tortilla bat, berotzeko eta gozatzeko prest. Landako arrautzekin, bertako patatetkin, oliba-olio birjina estrarekin eta karamelatutako tipularekin egina; zukutsua, zaporetsua eta gourmet produktua. Irtenbide ezin hobea patata-tortilla tradizionala, kalitatezkoa, goxoa eta minutu gutxitan modu errazean lortzeko. Mikrouhin-labean, airfryerrean, zartaginean edo labean.