Amaia Barredo´k «berrikuntza euskal tradizio gastronomikoaren barruan, arrantzan, nekazaritzan eta gure herrien garapenean egindako lanaren azken adierazpena» proposatzen du

0
PRUEBA
  • Euskal Gastronomi Akademiaren Sarien Gala Bilbon
  • Sariak: Kepa Freire, Juan Luis Inchausti, Basque Food Laboratory, Tolosako Babarruna, Gozoa/Euskal Gozogileak, Gaztelubide Elkartea, somelier Mohamed Benabdallah Kaddour, Joanna Artieda eta Benjamin Lana.

 2024 07 08 Bilbao

Amaia Barredo´k, Eusko Jaurlaritzako Elikadura, Landa Garapen, Nekazaritza eta Arrantza sailburuak, «berrikuntza» proposatu du, «euskal tradizio gastronomikoaren barruan, arrantzan, nekazaritzan eta gure herrien garapenean egindako lanaren azken adierazpena baita».

Barredo´k amaiera eman dio Bilbon ospatu den Gastronomiaren Euskal Akademiaren sari banaketa ekitaldiari. Bertan, Kepa Freire, Juan Luis Inchausti, Basque Food Laboratory, Tolosako Babarruna, Gozoa/Euskal Gozogileak, Gaztelubide Elkartea, Mohamed Benabdallah Kaddour somelierra, Joanna Artieda eta Benjamin Lana saritu dituzte.

«Gure seme-alabetako askok sukalderako talentua erakusten dute: gure eskola gastronomikoetan ikusten dugu, eta hori motibagarria da. Uste dut hor ez dela belaunaldi-erreleborik faltako. Gure sektorean, gure itsasontzietako larrainak, belardiak, bordak eta upeltegiak baino ez dira «, gaineratu du Amaia Barredok EHUko Baroja Auditorioan.

Maria del Mar Churruca Euskal Gastronomi Akademiako zuzendariak eta Daniel Solana Basquetourreko kideak eman diote hasiera Aitor Buendiak aurkeztutako ekitaldiari. Amaia Barredo sailburuak eman dio saria Tolosako Babarrunari, eta Mohamed Benabdallah Kaddour suitzar-aljeriarraren lana nabarmendu du, Axpeko Etxebarri erretegiko somelierra.

«Zorionez, gauzak oso ondo egiten dira Euskadin, Añanan, Axpen, Tolosan eta gure kostaldeko, mendiko edo barnealdeko edozein lekutan», adierazi du Amaia Barredok. «Gastronomikoa elikagaien erantzukizunaren, aintzatespenaren eta balioespenaren eredu da. Izan ere, milaka urtetik hona, gure familia nekazariek eta arrantzaleek ahalegin eta dedikazio handiz landatzen dituzte elikagaiak. Euskadi gastronomiaren sinonimoa da, oso ondo identifikatzen gaituen hitza. Janari osasuntsu eta on bat prestatzeko artea eta gure plater onen zaletasuna, zalantzarik gabe, Herrialde eta Lurralde bezala identifikatzen gaituzten alderdiak dira «gaineratu du.

«Lur honetako txoko bakoitzak altxor gastronomiko bat ezkutatzen du, bertako jendea eta gure kultura identifikatzen dituena. Gaur egun, euskal sukaldariek gero eta gehiago jartzen dute beren hondarra lan horretan. Hemen, Euskal Gastronomi Akademian, kultur ondare handi gisa kontserbatzen duzue hori guztia, gure bereizgarri izan diren eta gaur identifikatzen gaituztenarekin lotura zuzena duten elikagaiak ezagutarazten dituzue. Garrantzitsua da erakundeek, ekoizleek eta industriak elkarrekin ekitea elikadurari dagokionez etorkizunak ekarriko dizkigun erronkei. Erronka horiek aukera bat dira gure jatorria gastronomiaren bidez harrotasunez aldarrikatzeko «azpimarratu du Amaia Barredok.

Sailburuak zehaztu duenez, «Herri honetan badakigu tradizioa eta berrikuntza uztartzen. Eta hori oso ondo ezagutzen duzue Euskal Gastronomi Akademian. Aurrera egin behar dugu, gure gastronomia egiten ari den bezala, gure su eta mahaietako hainbat eta hainbat eskuren tradizioa eta esperientzia ahaztu gabe «.

  • «José María Busca Isusi» saria: Kepa Freire Ortueta.
  • “Manuel Llano Gorostiza» saria: Juan Luis Inchausti
  • «Luis Irizar» saria: Basque Food Laboratory.
  • “Juan José Lapitz saria:» Tolosako Babarruna»
  • «Gastro Goxua» saria: GOZOA Euskal Gozogileak elkartea.
  • «Euskal Gastronomi Akademiaren aparteko saria»: Gaztelubide Elkartea
  • Grand Prix de l ‘Art de la Salle 2024: Mohamed Benabdallah Kaddour
  • Prix au Chef Pâtissier 2024: a Joanna Artieda
  • Prix Multimedia 2024: a Benjamín Lana (Vocento Gastronomía)