- Elikadura, Landa Garapen, Nekazaritza eta Arrantza sailburuaren ustez, «aukera bikaina da gure gazteriarentzat eta etorkizun profesionalarentzat, eta talentua erakartzeko eta berreskuratzeko»
- Gastronomika Talent sarien zazpigarren edizioa, Donostian
Donostia 2024 07 17
Eusko Jaurlaritzako Elikadura, Landa Garapen, Nekazaritza eta Arrantza sailburu Amaia Barredoren ustez, «gastronomiaren bidez, ezagutza-, berrikuntza- eta ekintzailetza-gaitasunak inplementatzen dira, etorkizunaren sinonimo gisa, bereziki horrelako Herri batentzat, eta aukera bikaina gure gazteentzat eta etorkizun profesionalarentzat, eta talentua erakartzeko eta berreskuratzeko».
Barredok Vocento taldeak eta Diario Vasco´k antolatutako «Gastronomika Talent» Sarien zazpigarren edizioan parte hartu du, Donostiako María Cristina hotelean.
«Gastronomia aukera bat da gure enpresentzat, harekin lotutako inbertsio eta ekoizpen berriak esploratu, asmatu eta lideratu ditzaketelako, eta ekosistema aberatsa eta erreferentzia positiboa da, Eusko Jaurlaritzatik ikuspegi guzti-guztietan bultzatzen duguna, herri-estrategia global baten barruan», adierazi du Barredo sailburuak.
Gastronomiari dagokionez, Amaia Barredok adierazi du «lurraldearen, kulturaren eta produktuen kalitatea zaintzearen ikuspegiak direla. Pertsonengan, prestakuntzan, ekintzailetzan, trebakuntzan eta talentuan oinarritzen da «.
Talentua
«Gastronomia» kontzeptuaren barruan, Euskadiko elikaduraren arduradun nagusiak talentua «funtsezko bektore eta palanka gisa identifikatzen du, Euskadiko elikadura- eta gastronomia-sektorearen kultura, lehiakortasuna eta gaitasunak areagotzeko eta hobetzeko. Hori dela eta, Eusko Jaurlaritzak talentu hori gizarte-eragileekin lankidetzan erakartzea bultzatzen du, eta legegintzaldi honetan indar handiagoz izatea nahi dut «.
Amaia Barredok markatutako erronka horien artean, honako hauek nabarmentzen dira: elikadura segmentatuaren premiei, zahartze osasuntsuari eta sasoiko eta tokiko elikagaien kontsumoari lotutako gastronomia; gastronomia-eragileen errentagarritasun ekonomiko eta soziala; digitalizazioa eta adimen artifiziala fenomeno gastronomikoan sartzea eta elikagaiak alferrik galtzea eta azpiproduktuak aprobetxatzea «.
Programak
«Gainera — azpimarratu du Barredok — gastronomiak, duen garrantzi kulturalagatik eta, batez ere, bere errealitatearekiko sorkuntza-gaitasun inplizituagatik, azken urteotan Euskadin erregistratu den garapen zabala ahalbidetzen du, Eusko Jaurlaritzak bultzatutako ekimenei esker, hala nola «Culinary Action!» programa, EIT Food programa, Eusko Jaurlaritzak foru-aldundiekin lankidetzan bultzatutako BIC instalazioak eta zerbitzuak, HAZI Fundazioak ONekin Programaren bidez ekintzailetzari emandako aholkularitza-zerbitzuak, eta sektoreari laguntzeko laguntza eta tresna multzo bat, hainbat proiektu-motari laguntzeko, bereziki sortu berri diren enpresak lehenetsiz».
Amaia Barredoren arabera, «dimentsioagatik eta gertutasunagatik Gastronomy Open Ecosystem (GOe) proiektua nabarmentzen da, Eusko Jaurlaritzak, Gipuzkoako Foru Aldundiak eta Donostiako Udalak bultzatutako ekimena, Basque Culinary Centre buru duena, Euskadin talentu gastronomikoa dinamizatzeko eta sustatzeko zentro gisa».
Berrikuntza
«Gastronomiaren bidez, ezagutza-gaitasunak, berrikuntza eta ekintzailetza balio-kate osoan inplementatzen dira. Gastronomia etorkizunaren sinonimoa da, batez ere horrelako herrialde batentzat, eta aukera bikaina da gure gazteentzat: etorkizun profesionalarentzat, eta aukera bat da gure enpresentzat, aukera horrekin lotutako inbertsio eta ekoizpen berriak esploratu, asmatu eta gida ditzaketelako «, gaineratu du Barredok sarituen taldea zoriondu duenean.
Sailburuak amaitzeko esan duenez, «Boulevard, Okendo eta Argentinako Errepublikako pasealeku horiek inguratzen dituzten kaleak jendez gainezka badaude, neurri handi batean gure gastronomiaren deiaren ondorio da. Zaindu dezagun, landu dezagun bere garapenean eta etorkizunean beti gure itsasoak eta gure soroek eskaintzen dizkiguten produktu bikain horien eskutik «.