Amaia Barredok «Arabako Errioxako zelaietan belaunaldien arteko erreleboa egiten dutenen ilusioa” azpimarratu du

0
PRUEBA
  • Gasteizko Santiagoko Nekazaritza Azokan parte hartzen du, 13.000 hektarea mahasti landatzen dituzten Arabako 1.500 familiari omenaldia eginez.
  • Larry Karlinek Arabako Unibertsitate Campusean azienda, makineria zaharra eta ardoz margotutako koadroak

Amaia Barredok, Eusko Jaurlaritzako Elikadura, Landa Garapen, Nekazaritza eta Arrantza sailburuak Gasteizko Santiagoko Nekazaritza Azokan parte hartu du gaur goizean, 13.000 hektarea mahasti landatzen dituzten 1.500 familia arabarrei omenaldia eginez. Larry Karlin´ek Arabako Unibertsitate Campusean egindako ganadu, antzinako makineria eta ardoz margotutako koadroen erakusketek milaka pertsona bildu dituzte goiz osoan zehar.

«Jardunaldi honekin merezitako aintzatespena ematen zaie Arabako Errioxan kokatutako 230 upeltegi baino gehiagori. Ardo bikainak ekoizten dituzte eta enolojiaren eta gastronomiaren maila gorenetan Araba eta Euskadi ordezkatzen dituzte. Era berean, bertan lan egiten eta egiten dutenei eta, bereziki, mahasti-, zereal- eta olibondo-lanetan adinekoak ordezkatzen dituzten eskualdeko gazteei«, adierazi du Amaia Barredok.

Arabako Errioxako produktuak, bereziki ardoa eta olioa, protagonista izan dira gaur goizean Santiago Azokan, Araban ekoiztutako eta landutako elikagaien aukeraketa batekin eta Lurraldean hazitako animalien barietate batekin batera: Azpigorri ahuntzak, Latxa eta Sasi ardi ardiak, lurrikarak izandako behiak, Enkarterriko astoa eta mendiko zaldiak.

Upeltegietan ardoak egiteko antzinako makineriaren erakusketa traktoreen eta azken teknologiako nekazaritzako makineriaren erakusketarekin kontrastatu da. Arabako artisau-kolektiboko 35 kidek ere erakutsi dituzte beren sorkuntzak.

Garapena

Amaia Barredo, Nerea Melgosa, Ramiro González, Noemi Agirre, José María Elvira eta beste ordezkaritza instituzional batzuekin batera, Arabako unibertsitate-campusean sakabanatutako postuetan ibili da, bertan erakusgai dauden produktuak hautemanez. Arabako Errioxako Kuadrilla izan da protagonista bereziki ardoaren munduari eskainitako edizio honetan.

Barredo Sailburua Elikadura Osasungarriari eskainitako haur tailerrean gelditu da, ondoren, haurrentzako egokitutako herri kirolen eta Herri Kirol parte-hartzaileen erakustaldia ikusteko. Slow Food Araba osatzen dutenekin ere izan da, dastaketa gastronomikoa eskaini baitute.