Txakolinak, Euskadik “San Sebastian Gastronomikan” duen standaren protagonistak

0
PRUEBA

Gaur hasi da San Sebastián Gastronomika-Euskadi Basque Country jaialdiaren 26. edizioa, eta gastronomia-munduko topaketa garrantzitsuenetako bat bihurtu da. Inaugurazioan, Amaia Barredo Eusko Jaurlaritzako Elikadura, Landa Garapen, Nekazaritza eta Arrantza sailburua izan da, eta Euskadiko elikagaiak eta edariak sustatzearen garrantzia azpimarratu du, garapen ekonomikoa bultzatzeko eta Euskadiko lehen sektorea indartzeko funtsezko egiteko gisa.

Bertan izan dira, besteak beste, Eneko Goia alkatea, Eider Mendoza diputatu nagusia, Iñigo Iribarnegaray Vocento-Diario Vasco-ko zuzendari nagusia eta Benjamin Lana.

Amaia Barredok, Raul Perez Iratxeta sailburuordeak eta Raimundo Ruiz de Escudero HAZIko zuzendari nagusiak lagunduta, azpimarratu du «horrelako ekimenek euskal gastronomiaren aberastasuna ezagutarazteko aukera emateaz gain, jasangarritasuna sustatzen dute eta landa- eta itsasertz-ingurunea bizirik mantentzen laguntzen dute, ekoizleen eta kontsumitzaileen artean lotura zuzena sortuz”. Testuinguru horretan, Euskadiko erakustokiak Getariako, Bizkaiko eta Arabako txakolinak izango ditu protagonista aurten, eta dastatzeak eskainiko dizkie bertaratzen direnei, ardo enblematiko horien zapore eta ñabardura paregabeetan murgiltzeko.

Euskadik hiru jatorri-deitura ditu txakolinarentzat: Bizkaiko Txakolina, Getariako Txakolina eta Arabako Txakolina. Bakoitzak bere eremu geografikoaren ezaugarriak islatzen ditu, eta horrek benetakotasuna eta aniztasuna ematen dio hain ezaguna den ardo zuri horri. Izendapen horiei esker, ekoizleek tokiko baldintzak aprobetxa ditzakete berezko nortasuna duten ardoak sortzeko.

81 Upategi

Txakolinak Hondarrabi Zuri, Hondarrabi Zuri Zerratia eta Hondarrabi Beltza barietate autoktonoekin egiten dira gehienbat, eta fruta zurien, belar-ñabarduren eta lore-ukituen notak ematen dituzte.

San Sebastian Gastronomikaren edizio honetan, Euskadiko stand-ak 40 txakolin mota baino gehiago dastatzeko aukera eskaintzen die bertaratutakoei, hiru izendapenetan banatutako 81 upeltegien artean. Dastatzeak honela egingo dira:

  • Urriak 7, astelehena: Bizkaiko Txakolinaren dastatzeak lau saiotan (12:00, 13:00, 16:30 eta 17:30).
  • Urriak 8, asteartea: Getariako Txakolinaren dastatzeak, lau ordutegitan (12:00, 13:00, 16:30 eta 17:30).
  • Urriak 9, asteazkena: Arabako Txakolina dastatzeko hiru saio (12:00, 13:00 eta 16:30).

Dastatze horiei esker, bertaratutako pertsonek euskal txakolinen aberastasuna eta aniztasuna aztertu ahal izango dute, eta bakoitzak Euskadiko ardo adierazgarri horiei ekartzen dizkien desberdintasunak eta berezitasunak hautemango dituzte.

San Sebastian Gastronomika 2024k munduko gastronomiako pertsona handiak biltzen ditu Kursaal Kongresu Jauregian, eta hitzaldi, dastatze eta jarduera ireki ugari eskaintzen dizkio hiriari. Aurten, herrialde gonbidatua Portugal da, Jose Avillez bezalako sukaldari ezagun parte hartzearekin. Gainera, taberna eta tabernarien foro bat ere izango da, bertaratuentzako esperientzia aberasten duena, tokiko kultura nazioarteko sukaldaritza-aniztasunarekin integratuz.

«San Sebastian, hiri irekia», Gabriel Celaya hernaniarraren poema baten izenburua, da aurtengo San Sebastian Gastronomika – Euskadi Basque Country edizioaren leloa, eta, horrela, Donostian eta Gipuzkoan duen errotzea indartu nahi du, sukaldaritzako beste formatu batzuetara zabalduz.