José Ignacio Asensio: “Jardunaldi honekin, Gipuzkoak jasangarritasunarekiko konpromisoa indartzen du, ostalaritza-sektorea funtsezko aliatu gisa inplikatuz etorkizun arduratsuago baterako trantsizioan. Gure helburua da sektoreari finkatzen laguntzea eta jasangarritasunean erreferente izaten jarraitzea, Galerak Prebenitzeko eta Elikagaiak Alferrik Galtzeko Legeak planteatzen dituen erronka eta aukerekin lerrokatuta”.
Donostiako Arima Hotela izan da HORECA sektorearen jasangarritasunari buruzko jardunaldi teknikoaren agertokia. Gipuzkoako Foru Aldundiko Jasangarritasun Departamentuak eta Gipuzkoako Ostalaritza Elkarteak antolatu dute, Impact Hub Donostiarekin lankidetzan. Lau orduz, ostalaritza-sektoreko berrogeita hamar ordezkarik baino gehiagok eztabaidatu dute sektoreak aurre egin behar dien jasangarritasun-erronkei buruz, 2025erako aurreikusitako Elikagaien Galerak eta Hondakinak Prebenitzeko Lege berria indarrean sartzeak markatutako testuinguruan.
José Ignacio Asensio Jasangarritasuneko diputatuak eman dio hasiera jardunaldiari, Kino Martínez Gipuzkoako Ostalaritza Elkarteko idazkari nagusiarekin batera. Asensioren hitzetan, “urtero 127.000 tona elikagai xahutzen dira Gipuzkoan, eta horietatik % 10 inguru HORECA sektorekoak dira. Kopuru hori murriztea betebehar etiko eta soziala da, batez ere gure lurraldean 20.000 pertsona Elikagaien Bankuaren mende daudenean, baina baita klima-aldaketaren aurkako borrokaren lehentasuna ere. Foru Aldunditik lanean ari gara sektoreari trantsizio horretan laguntzeko, Gourmet Bag bezalako ekimenen bidez, itzulgarriak eta jasangarriak diren ontzien erabilera sustatzen baitu, elikagai-alferrik galtzea murrizteko eta araudi berria betetzea errazteko. Gure helburua da HORECA sektoreari finkatzen laguntzea eta jasangarritasunean erreferente izaten jarraitzea, Galerak Prebenitzeko eta Elikagaiak Alferrik Galtzeko Legeak planteatzen dituen erronka eta aukerekin bat etorriz”.
Araudiaren erronkak eta sektorean duten eragina
Legeak eskakizun berriak ezartzen dizkie ostalaritza-establezimenduei, hala nola erabilera bakarreko ontzien erabilera murriztea eta bezeroei aukera ematea soberako elikagaiak kostu gehigarririk gabe eramateko ontzi berrerabilgarrietan edo birziklagarrietan. Neurri horien helburua hondakinak murriztea, gizartea gehiago kontzientziatzea eta klima-aldaketaren aurkako borrokan aurrera egitea da.
Irtenbide eta kasu arrakastatsuetara bideratutako agenda
Programak Giovanni Pitorri HORECA Sustainability Solutions enpresaren hitzaldi bat jaso du, arau-esparru berrira egokitzeko gakoei buruzkoa. Izan ere, HORECA Sustainability Solutions da elikagai-hondakinen prebentziorako prestatzailea. Era berean, jardunbide egokien kasuak jakinarazi dira, hala nola Gourmet Bag, InJars eta Gronx Zurriola. Jardunaldia amaitzeko, erakundeetako eta enpresetako ordezkariek mahai-inguru bat osatu dute, sektoreak jasangarritasunaren bidean dituen zailtasunei edo erronkei buruzkoa.
Jardunaldi horren bidez, Gipuzkoak jasangarritasunarekiko konpromisoa indartzen du, ostalaritza-sektorea funtsezko aliatu gisa inplikatuz etorkizun arduratsuago eta bidezkoagoa lortzeko trantsizioan, 2030 Agendaren Garapen Jasangarrirako Helburuekin bat etorriz.