Amaia Barredo Eusko Jaurlaritzako Elikadura, Landa Garapen, Nekazaritza eta Arrantza sailbururen ustez, «Elikadura eta Gastronomia arloak Euskadin garapenerako eta berrikuntzarako aukera handiak eskaintzen ditu enpresa eta enplegu berriak sortzeko, batez ere ikerketaren eta produktu naturaletan oinarrituta janari osasuntsuago eta proteinikoago baten aldeko apustua egiten duten formula, konposizio eta errezeta berrien sorkuntzaren arloan».
Amaia Barredok, Raul Pérez Iratxeta sailburuordearekin batera, Basque Food Laboratory bisitatu du, Artxandako ESHBI Goi Mailako Ostalaritza Eskolako ikerketa eta berrikuntza gastronomikoaren arloa.
Bertan, Asier Rodriguez eta Aitzol Iturri irakasleek, Joseba Lozano zuzendariarekin batera, enpresentzat eta ekoizleentzat egiten dituzten konponbideak erakutsi dizkiote, garapen gastronomiko eta tekniko berriak sortuz, merkatuaren joera eta behar berriekin lerrokatuta, ekonomia zirkularraren barruan eta elikagaiak alferrik galdu gabe.
Lan-aukera berriak
«Zorionez, elikagai-mota guztien aprobetxamendua ikertzen eta gauzatzen ari dira, iraungitzea saihestuz eta janari osasuntsuak sortuz, hain zuzen ere kirolariek eta zenbait zainketa mediko edo intolerantzia duten pertsonek estimatzen dituztenak. Ostalaritzako ikasle askori, Eusko Jaurlaritzako eskoletakoei zein pribatuetakoei, etorkizun handiko lan-leiho berri bat ireki zaie «, adierazi du Amaia Barredok.
Euskadiko elikaduraren arduradun nagusiaren ustez, «animalientzako eta maskotentzako elikagaiak ikertzeko eta garatzeko eremu zabala ere badago. Artxandan proposamenak eta irtenbideak sortzen ari dira. Gure herriarentzako beste bultzada bat da, gure etorkizuna eraikiz eta prestatuz «
Basque Food Laboratory-k elikaduran diharduten enpresetako 56 bezero ditu, eta azken hamar urteetan, supermerkatu, denda eta kateetako linealetara bideratutako produktu eta elikagaien 231 garapen sortu ditu haientzat. Labeen, makinen eta elikagaien teknologiaren fabrikatzaile handiekin ere lan egiten du, sukaldaritza ezagutzen ari den egungo iraultzaren barruan. Irakasle, teknikari eta aditu askok ekoizleen eta elikagaien industriaren arteko lotura berriak ezartzen laguntzen dute.
Proposamen berriak
Artxandan garatutako produktuen artean, hauek nabarmentzen dira: espirulinadun barritxoak energetiko hiperkalorikoak, balio nutrizional handikoa kirolarientzat; ganbak, txipiroia eta antxoa beganoak, dieta baterako egokiak; espirulina-bonboia, espirulinatik eratorritako nutrizio-balio handikoa; proteinaz gozatutako gazta altua, esne-serumetik abiatuta; aromak diseinatzea jatetxeentzat; kontserba-enpresarentzat hobekuntzak; kateringerako produktu gastronomikoak, 20 erreferentzia berrirekin; aldoak eta aprobetxamendu-infusioak; oliba-olioaren mermelada; alga eta landare-proteinaz egindako hegaluze beganoa; opil-produktu altuak proteinan eta karbohidratoetan baxuak; shiitake-hartzidura; sirope edulkorantea, datiletik abiatuta; smoothies osasungarriak, oinarri gisa.