Bilboko Euskalduna Biltzar Jauregiak astelehen honetan hartu du Gure Ardoak–Euskal edarien elkargunea, Euskadiko Edarien Aretoa, sektoreko profesionalentzako soilik diseinatutako ekitaldia. Bertan, euskal edarien kategoria guztietako upategiak eta ekoizleak bildu dira.
Eusko Jaurlaritzak antolatuta, Gure Ardoak ekitaldiak 101 upategi eta enpresa bildu ditu: Arabako Errioxako ardoak, Arabako, Bizkaiko eta Getariako txakolinak, Basque Beer garagardoak, Euskal Sagardoa sagardoa, likoreak eta beste euskal edari batzuk.
Showrooma, zehazki, ostalaritza, jatetxe, edarien banaketa, txikizkako merkataritza, retailers, ostalaritza-eskolak eta sektoreko beste eragile batzuentzako zuzenduta egon da, euskal edarien ezagutza eta presentzia merkaturatze- eta kontsumo-kanal nagusietan indartzeko helburuarekin.
Ekitaldian Imanol Pradales lehendakaria eta Amaia Barredo Eusko Jaurlaritzako Elikadura, Landa Garapen, Nekazaritza eta Arrantza sailburua izan dira. Lehendakariak nabarmendu du edarien sektoreak Euskadin duen garrantzia, Euskadiko garapen ekonomikorako motor gisa. Gainera, ziurgabetasun globalak sektorean izan ditzakeen ondorioez ohartarazi du.
«Tamalez, askok eta askok ondoegi ezagutzen duzue Trumpen administrazioaren muga-zergen politiken eragina, lehen agintaldian ere pairatu zenituztelako, sektore esportatzaile zareten aldetik», esan du lehendakariak. Ildo horretan, topaketan parte hartu dutenei euskal produktuaren kontsumoa etxean sendotzeko lan egitea eskatu die, baina baita «Europako industriaren berpizkundea aprobetxatzea eta Madrilen, Parisen eta Bruselan gure kartak jokatzea ere».
«Badirudi Europak bere merkatua babesteko eta elikagaien segurtasuna bermatzeko neurriak aktibatuko dituela. Europak politika eta laguntza eredu berri baten alde egingo du. Europak maila eman behar du «, berretsi du. «Zuekin guztiekin dugun konpromiso hautsezina» gogorarazi du. «Zuei laguntzen jarraituko dugu, zuei entzuten, egungo ziurgabetasunari aurre egiten laguntzen eta zuen erreklamazioak behar den lekura eramaten», adierazi du.
«Eusko Jaurlaritzak, Elikadura, Landa Garapen, Nekazaritza eta Arrantza Sailaren bitartez, mahastizaintza, ardogintza eta edarien sektorearekin duen konpromisoa berresten du ekintza integraleko plan baten bidez. Ekintza-plan horrek sektoreari laguntzetik hasi eta lehiakortasuna, jasangarritasuna eta berrikuntza bultzatzeraino hartzen du. Plan hau funtsezko arloetan egituratzen da, hala nola laguntza teknikoan eta orientazioan, trebakuntzan eta prestakuntzan, ikerketa eta garapenean, berrikuntzan, inbertsioari laguntzean, lehiakortasunean eta sustapenean, finantza-tresnetan eta merkaturatze-estrategietan «azpimarratu du Amaia Barredo sailburuak.
Ezagutzeko, dastatzeko eta konektatzeko espazioa
Jardunaldian zehar, parte hartu duten ekoizleen ia 100 standak bisitatu dituzte bertaratuek, baina, horrez gain, B2B gunean parte hartzeko aukera izan dute, ekoizleen eta sektoreko profesionalen arteko bilerak erraztu dituen networking gune batean.
Erakusketan dastatzeko bi gune prestatu dira, euskal edarien barietatea eta kalitatea sektoreko profesionalei ezagutarazteko. Horri esker, parte-hartzaileek produktuak zuzenean ezagutu eta baloratu ahal izan dituzte enologian, sommelialgintzan, destilatuetan eta artisau-garagardoetan adituak diren pertsonen eta profesionalen eskutik.
Saio bakoitza esperientzia gidatu bat eskaintzeko diseinatuta egon da, eta bertaratutakoek euskal ardo, txakolin, sagardo, garagardo eta destilatuen ezaugarri organoleptikoak ezagutu ahal izan dituzte, baita horien elaborazioari, uztartzeei eta sektoreko joerei buruzko funtsezko informazioa jaso ere.
Edarien arloan ezagunak diren profesionalen talde batek zuzendu ditu dastatzeak: Jose Ignacio Junguitu (enologoa, «Junguitu. Ardoaz ari gara? «); Mikel Garaizabal (Ardoaren eta Sagardoaren Kulturaren Dibulgatzailea); Iñaki Suarez (Sumiller, Bizkaiko Txakolina BJDko zuzendari teknikoa); Manu Iturregi (Bartender, destilatuetan aditua eta Bilbao Whisky Topaketako zuzendaria); Telmo Iruretagoiena (Ardoaren Dibulgatzailea); eta Javier Ortega (Cervecero eta Basque Beer azokako koordinatzailea).
Dastatzeek Euskadiko edariak ikusarazi dituzte, sektore profesionalean duten kalitatearekin eta aniztasunarekin, eta horien bidez tresnak eskaini zaizkie ostalariei, banatzaileei eta merkatariei, beren establezimenduetan euskal edarien eskaintza hobetzeko. «Aukera ezin hobea izan da bertaratutakoek euskal edarien kalitatea eta berezitasuna bertatik bertara ezagutzeko, sektoreko ekoizleen eta preskriptoreen arteko zuzeneko elkarreraginerako diseinatutako ingurune profesional batean», adierazi du Amaia Barredok.
Gainera, Euskalduna Jauregiko topaketan lan-ildo espezifikoak identifikatu dira sektorearen posizioa indartzeko eta bere erronka nagusiei erantzuteko: mahastizainen kolektiboarentzat fokua errentagarritasunean eta lehiakortasunean, belaunaldien arteko erreleboan, bizi-kalitatearen hobekuntzan eta ahalduntzean dago, baita jasangarritasunean eta berrikuntzan ere. Upeltegien kasuan, ahalegina kalitatean eta posizionamenduan, balioa eta marjinak sortzean, nazioartekotzean eta jasangarritasunean oinarritzen da.