KafEKOak, elkarte gastronomikoen kafearen hondakinak birziklatzeko kanpaina

0

Herritarren parte-hartzea izango da Donostiako Udalaren kafEKOak ekimenaren gakoetako bat. Kanpainaren helburua ekonomia zirkularreko dinamika bat sortzea da, eta, bertan, kafearen kontsumoarekin lotutako hondakin guztiak (kafe-marroa, kapsulak, poltsak, zakuak, etab.) birziklatze-planta batera bideratuko dira, hondakin-ontzietara beharrean. Eta, gainera, gizartearen parte-hartzearen eta ingurumen-sentsibilizazioaren bidez garatu nahi da ekimena.

Hori lortzeko, hiriko gastronomia-elkarteak izango ditu aliatu. “Ekimen honek herritarren eguneroko zereginetan hondakinak murrizteko beharra azpimarratzen du. Denak ez du zabor-ontzian amaitu behar, askotan hainbat hondakin birziklatzeko eta balioa emateko aukera izaten baitugu, hala nola kafea eta merkaturatzeko materialak, eta tratamendu egokiarekin bigarren bizitza bat izan baitezakete, beste erabilgarritasun bat”, Marisol Garmendia Donostiako Udaleko Ekologia zinegotziak adierazi duenez.

Bildutako hondakin guztiak KAFEAeco enpresak Adunan (Gipuzkoa) dituen instalazioetan tratatuko dira. Han, bai kafe-hondakin organikoak, bai kapsuletako plastikoa eta aluminioa, birziklatutako produktu eta elementu berriak sortzeko tratatuko dira, hala nola birziklatzeko ontziak, mahaiak, hiri-altzariak eta perretxikoak autolaboratzeko kitak. “Bildutako hondakinei egingo zaien tratamenduari esker, hondakin izatetik lehengai izatera pasatuko dira, eta horiekin hainbat elementu egingo ditugu, hala nola loreontziak, haziak eta perretxikoak hazteko kitak, etxeko poteak, erretiluak edo edukiontziak”, azaldu du Iñaki Muro KAFEAeco enpresako zuzendari komertzialak, eta gaineratu du “gure aisialdiak ez duela edukiontzi batean amaitu behar, hondakin gisa, baizik eta balioa eman eta bigarren bizitza eta erabilera bat eman behar baitiogu, gure gizartearen zaintza gure ingurunearen zaintza delako”.

Erlazionatutako dokumentuak

2022/05/11-an argitaratua