Javier Hurtado sailburuak Donostiako Gabonetako Azokako turismo-informazioko postua inauguratu du eta Gabonetako argiak pizten parte hartu du

0
PRUEBA

Javier Hurtado Turismo, Merkataritza eta Kontsumo sailburuak Donostiako Gabonetako argiak pizteko ekitaldian parte hartu du. Ekitaldi horretan Ukrainako haur errefuxiatuen Rodovid elkarteak parte hartu du, eta ikuskizun pirotekniko bati bide eman dion botoia sakatu du.

Ondoren, sailburuak Donostiako Gabonetako merkatuan dagoen informazio-postua bisitatu du. Bertan, Euskadi prest dago Basquetour Turismoaren Euskal Agentziak barruko publikoaren artean destinoa sustatzeko, batez ere, baina baita beste merkatu batzuetatik hirira hurbiltzen direnen artean ere.

Hilabetez, Maria Cristina hotelaren ondoan dagoen turismo-informazioko gunean turismo-gida profesionalak egongo dira, Euskadiko eskaintza orokorrari, euskal ibilbide handiari, gastronomiari, naturari, kostaldeari, familia- eta industria-turismoari eta landa-ostatuen eskaintzari buruzko informazio eguneratua eskaintzeko.

Era berean, 2000 egutegi banatuko dira, mota honetako Gabonetako merkatuetan asko eskatzen den materiala.

Barne-turismoa

Barne-merkatua lehena da Euskadira jaulkitzen duten merkatuen rankingean, sarrera guztien gaineko % 15eko kuotarekin, eta aurretik ditu Madril ( % 13), Katalunia ( % 9), Frantzia ( % 7) eta Andaluzia ( % 4). Hori 2021. urteari dagokionez, baina, aurtengo lehen hiruhilekoan ere gorakada handia izan da, 2021eko aldi beraren aldean: % 22ko eta % 21eko igoerak izan dira sarreretan eta gaualdietan, hurrenez hurren. Horrek zifra historikoak ematen ditu. Beraz, funtsezko merkatua da Euskadiko turismo-sektorearen susperraldian.

Euskal turisten % 72k hotel-establezimenduetan hartzen dute ostatu, % 13k kanpinean, % 12k landa-ostatuetan eta % 4k apartamentu turistikoetan. Batez besteko egonaldia 6,2 gauekoa da, eta pertsona bakoitzeko 97 euroko batez besteko gastua egiten dute, 120 euroko batez bestekoa baino txikiagoa. Euskadin bidaiatzeko arrazoi nagusien artean, honako hauek nabarmentzen dira: hiriko turismoa ( % 25), gastronomia eta ardoak ( % 21), kostaldeko turismoa ( % 17), natura-abenturako turismoa ( % 12), touringa ( % 12), landa-turismoa ( % 6) eta kultura-ekitaldiak ( % 6).

Barneko turistak naturarekin, mendi-ibiliekin, zikloturismoarekin, ornitologiarekin lotutako jarduerak egiten ditu; parke naturalak bisitatzen ditu edo norberaren zaintzarekin lotutako jarduerak egiten ditu (bainuetxeak, talasoterapiak). % 53k bikotekidearekin bidaiatzen du, % 22k familiarekin, % 12k lagunekin eta % 10ek bakarrik.