Axpeko Etxebarri erretegia, Gatz Harana Fundazioak antolatutako ekitaldian.
Gatz uztaren hasiera atzeratu da azken asteetan eguzki eta bero faltagatik, baina aurreikuspena bikaina da.
Amaia Barredo, Eusko Jaurlaritzako Elikadura, Landa Garapen, Nekazaritza eta Arrantza sailburua, Axpeko (Bizkaia) Etxebarri erretegiko Bittor Arginzoniz sukaldaria «Gesaltza Añanako gatzaren enbaxadore» gisa aitortzeko ekitaldian izan da gaur goizean. Ramiro González Arabako Ahaldun Nagusia buru duen Gatz Harana Fundazioak antolatutako ekitaldian, Barredok, Aitor Aldasoro, Ingurumen eta Jasangarritasuneko sailburuordearekin, Pablo Oraa, Añanako Gatz Haraneko zuzendari kudeatzailearekin, eta Añanako Kuadrillako tokiko eta eskualdeko ordezkariekin batera, zoriondu egin du Añanako Gatzaren ordezkari berria, Euskadiko eta Europa osoko mahairik onenetan erreferentea.
«Lur honen, iturburu hauen eta mendeetan zehar Añanako familien lanari esker, gaur egun -fundazioaren laguntzarekin- larrainek eta haran osoak landa garapenaren barruan etorkizun handiko garai berri bat ezagutzen dute. Gaurtik aurrera, gure Añanako gatzak beste erreferente bat aurkituko du Euskadiko Gastronomian eta Elikaduran: Bittor Arginzonizek erabiliko du, hartaz hitz egingo du eta bere bertuteak zabalduko ditu bere erretegian» esan dio Barredo sailburuak sukaldariari.
Barredok zorionak eman dizkio bere «kargu diplomatiko» berriagatik eta «Añanatik gatzaren mundua pasioz biziarazten digutenengatik». Gaur arratsaldean, Bilbon ospatuko den Gastronomiaren Euskal Akademiaren sarien ekitaldian, Académie Internationale de la Gastronomie elkarteak Grand Prix de l ‘Art de la Salle 2024 saria emango dio Mohamed Benabdallah Kaddour Etxebarri erretegiko kideari.
Aljerian jaioa eta Suitzan hezia, Zuricheko Baur au Lac hotelean hasi zuen bere ibilbidea eta Quique Dacosta, Mugaritz eta Etxebarri bezalako jatetxe ospetsuetan lan egin zuen. Sommellerie-arekiko grina Quique Dacostan garatu zen, Jose Antonio Navarretek inspiratuta, eta Mugaritzen aurrera egin zuen Andoni Luis Adurizen eskutik. Gaur egun, Etxebarrin, enologia-trebetasunengatik nabarmentzen da Mohamed.