Amaia Barredo Eusko Jaurlaritzako Elikadura, Landa Garapen, Nekazaritza eta Arrantza sailburuaren ustez, «elikagaien balio-katea, ekoizpenari, kudeaketari eta kontsumoari dagokienez, gizarteen ongizatearen eta garapenaren oinarrietako bat da, gero eta gehiago». Sailburuak hasiera eman dio Aralab Mérieux NutriScienciesek «Elikaduraren sektorerako paradigma berriak» izeneko jardunaldiari, Gasteizko Silken hotelean. Roger Benito eta Fernando Pérez izan ziren ekitaldiko buru.
«Elikagaien industriak erronka garrantzitsuak ditu – adierazi du Amaia Barredo´k –: lehiakortasuna horizontala da, baina beste batzuk ere badaude, hala nola ekoizpen-kostuak, prestakuntza edo lan-absentismoa. Horretaz gain, industriak tokiko produktua bultzatzeko berezko gaitasunak ditu, eta askotan ez dira aprobetxatzen».
«Elikaduraren arloko kate-ikuspegiarekin elikadura ekologikoa bultzatzen degu, FOPE berri bat diseinatuz eta inplementatuz – ekoizpena eta elikadura ekologikoa sustatzeko plana –, eta tokiko kalitatearen eta produktuaren aldeko apustua egiten dugu, kalitate bereiziko produktu eta elikagaietan dauden familiak indartuz, hala nola Eusko Label eta beste figura ziurtatu batzuk, hala nola jatorri-deiturak».
«Beste erronka batzuk dira elikagaien xahuketa murriztea eta, horri lotuta, azpiproduktuak garatzea ekonomia zirkularraren arloko Eusko Jaurlaritzaren estrategia baten barruan. Horrez gain, prestakuntza eta ekintzailetza gehiago aktibatuko dira, ezarpen berriei laguntzeko beka eta zerbitzuekin eta Ortuellan kokatuko den Euskadiko elikagaien BICa bezalako ekipamendu eta zentroekin, edo Donostian izango den elikagaien berrikuntzarako GOE zentroarekin. Helburu handia da elikadura-kateko enpresei zuzendutako berrikuntzarako laguntzen portafolioa, 2025´eko deialdiak 7,5 milioi eurokoak izango baitira «.
Aurrerapen teknologikoak
Jardunaldian, Daniel Egas´ek, Mérieux NutriSciences-BLONKeko jasangarritasunaren, LCAren eta ingurumen-aztarnaren aholkulariak, U Green Claims araudia azaldu du; Anna Torrent´ek, Silliker Food Science Center Mérieux NutriSciences-eko berrikuntza eta ikerketa zentroko arduradunak, bizitza komertzialaren amaieran 100 ufc/g baino gutxiago bermatzeko erronkak eta tresnak azaldu ditu; eta Javier Ganboa´k, Mérieux NutriSciences Gasteizko Laborategiko zuzendari teknikoak eta saiakuntza molekularren arloko arduradunak, elikagaien iruzurra detektatzeko etorkizunaren berri eman du.
Barredok zoriondu egin ditu «Gasteizko Mérieux NutriSciences laborategian elikagaien industriari aplikatutako teknika molekularretan aurrerapenak egiten dituztenak. Hemen etxean egiten den lana «.
«Arrantzaren eta landaren eragina eta esanahia handia da. Urak eta lurrak oreka delikatuko baliabideak dira. Eta hori 2050erako nekazaritzako eta arrantzako ekoizpena % 70 handitzea espero da, planetako biztanleak behar bezala elikatzeko» esan du Amaia Barredo´k.
Elikadurako sailburuaren ustez, «arrantzaleak, nekazariak eta abeltzainak, kontsumitzaileekin batera, funtsezko elementuak dira elikagaien sektoreko paradigma berrietan, eta horiek aztertzen eta eztabaidatzen ari zarete hemen Euskadiko hiriburuan».
0 kilometroa
«Gaur, gure planetan 8 mila milioi pertsona baino gehiago bizi dira. Euskadin 2,2 milioi gara. Nekazaritza eta arrantza jatorriko produktuen kalitatea, hautaketa, barietatea eta kantitatea eskatzen ditugu, gero eta gehiago. Argi dago paradigma aldatu beharra dagoela. Eta hori soroetan, ukuiluetan eta itsasoan hasten da: arrantzaleek, nekazariek eta kontsumitzaileek funtsezko lana egiten dute elikadura-sistema eraginkorragoa, erresilienteagoa eta iraunkorragoa ezartzeko», adierazi du Amaia Barredo´k.
«Elementu giltzarriak dira elikagaien sektoreko paradigma berrietan. Bai elikagaien elaborazioko enpresek, bai horiek banatzeaz arduratzen direnek, asko dute esateko eta egiteko. Beti erakundeen babesarekin, baina kontuan hartuta ekimen pribatuak gidatu behar duela paradigma aldaketa hori «, adierazi du Amaia Barredok.
Amaia Barredo sailburuak «arreta eskatu die gure» 0 kilometroko «produktuei, baita Lleida´ko» 0 km-ari «edo Cadiz´eko» 0 km-ari «ere:» Elikagaien elaborazio eta banaketako enpresa handiei eskatzen diet apustu handia egin dezatela, batzuek jada egiten dute, hemen, zero kilometroetan, hazi, hazi eta hautatutako kalitate handiko produktu hauen alde «.